Presence/Absence

Before Dejan Habicht and I went to the artist residency in New York we sent our friends postcards inviting them to find us at the address http://www.mte.com/webcam every Sunday at 6 p.m., from 9 May to 1 August 1999. We stood at the corner of Fifth Avenue and 43rd Street exactly at midday so that our friends and any chance visitors could see us. Igor Štromajer and Brane Zorman collected the images, and at the end Igor organised them into an archive of the project.

Traces (with Dejan Habicht)
P74 Gallery, Ljubljana
21 September – 11 October 1999

What’s Art Got to Do with It? (solo)
Škuc Gallery, Ljubljana
4 – 28 August 2016
Curator: Vladimir Vidmar

 

PRISOTNOST/ODSOTNOST
Igra je preprosta: naj smo v Ljubljan, New Yorku, Bangkoku, na Cnn-u ali v cyber space-u, cas vedno doživljamo individualno. Znamo biti prepricani, ce je tukaj dan in ce je ura šest,je tako tudi povsod po svetu. Da temu ni tako se moramo priuciti. Tako kot temu, da Luna ni velika kot aspirin, da cel svet ne govori slovensko, da dež v Šiški ne pomeni še poplav v Mostah. Ucenje pa pac kot vsako ucenje. Enim gre bolje, drugim slabše.
Njujurška firma Manhattan transfer (ne mešajmo jih z bandom istega imena iz sedemdesetih) ima, kot popolnoma propagandno finto, na oknu hiše v kateri rezidirajo, na jugovzhodnem vogalu pete avenije in 45. ulice, digitalno kamero s kakršnimi trgujejo. Kamera, klasicen primerek nadzorovalne in »varnostne« tehnologije gleda po peti aveniji navzgor, proti severu, proti St. Pathrick’s Cathedral. Sliko lahko najde vsakdo, ki ga zanese na http://www.mte.com/webcam/ . Pa vendar: pogled po ulici, ki razen obcasne kolone yellow cab taxijev nc vsebujc ne Empire State Buildinga in ne Chryslcr neboticnika ali kipa Svobode, ne kake druge njujorške ikone, ni ravno v zabavo. Tudi minimalna verjetnost, da bi med ljudmi na ulici prepoznali Dustina Hoftmana, Madonno ali Toma Cruisa ne deluje ravno vzpudbudno. Cont freaki morda lahko najdejo kako satisfakcijo v sami možnosti pogleda na ulico na drugem koncu sveta, a dolgo tudi to ne more trajati. Zato se bova, s pomocjo te kamere, dala videti vsem prijateljem, znancem in nakljucnim surfarjem.
Lep pozdrav. Tanja in Dejan !